Het Pijpenhuis de Webwinkel voor pijprokers

Tips voor pijproken

Pijprokers zijn echte levensgenieters. Immers, met een pijp als trouwe metgezel kan men op elk moment de meest verfijnde smaak van tabak ervaren. Voorwaarden zijn het bezit van een goede pijp, de juiste pijptabak en het beheersen van de kunst van het pijproken. Dat laatste is zeker niet moeilijk te leren.
Neemt u even de tijd, deze 10 regels door te lezen. Laat u, zowel omtrent de aanschaf van een pijp als het gebruik ervan, adviseren. U zult merken dat u te maken krijgt met pure vakkennis over het pijproken in al z'n facetten. U maakt kennis met een der meest veelzijdige pijpencollecties. Kies dan de pijp die het beste bij u past. Een trouwe metgezel voor de kunst van het ware genieten.
10 gulden regels voor het pijproken
1Kies, voordat u met pijproken begint, zorgvuldig een pijp uit. Als beginnend pijproker adviseren wij u een pijp met een niet te grote kop.
Een rechte of licht gebogen pijp, dit rookt voor beginners prettiger dan een diep gebogen model
2De keuze van het type pijp is onder meer afhankelijk van de soort tabak die u wilt roken; Baai tabak, met een relatief snelle brandbaarheid, in een ruime pijpenkop en mixture tabak, met trage brandbaarheid, in een relatief kleine kop, met een wat dikkere wand.
3Rook de pijp zorgvuldig in. Een goede koolaanslag onder in de kop bevordert het droogroken. Eerst minstens vijf maal de pijp voor eenderde deel vullen en vooral geheel leegroken; dan vijf maal voor de helft vullen. Er zijn ook "ingerookte" pijpen te koop, welke zijn voorzien van een koollaag, maar als beginnend pijproker kan het geen kwaad om het bovenstaande toch op te volgen.
4Neem plukjes tabak en stop de pijp onderin luchtig. Druk de tabak naar boven toe wat steviger aan. Probeer dan of de pijp goed trekt.
Een pijpenreiniger eerst in de kop steken, vervolgens de pijp stoppen, en daarna de pijpenreiniger verwijderen, geeft ook de gewenste ruimte in het rookkanaal onder in de kop.
5Steek de tabak aan en zorg ervoor dat het gehele oppervlak brandt.
6Druk de opkrullende tabak zachtjes aan. Steek de pijp dan opnieuw aan en zorg voor een egaal vuuroppervlak.
7Trek regelmatig en kalm. Dit komt de smaak en geur ten goede. Trekt u driftig, dan wordt de rook heet en scherp van
smaak. Wie te hard trekt of wie de pijp te vast heeft gestopt krijgt last van “nat” roken.
8Klop de pijp zeer voorzichtig uit als de kop is leeg gerookt. Laat de pijp met de kop naar beneden rustig afkoelen en droog worden. Als de pijp erg vochtig is, een pijpenreiniger in het mondstuk steken en even laten zitten.
Nooit een warme pijp opnieuw stoppen of uiteennemen.
9Onderhoud uw pijp goed. Maak het rookkanaal in mondstuk en kop regelmatig schoon met een goed absorberende pijpenreiniger.
Nooit met olie of vet behandelen ook geen scherpe voorwerpen gebruiken om de kop schoon te maken.
10Laat het koollaagje, dat na enige tijd aan de binnenkant van de kop ontstaat, rustig zitten. Dat is plezierig, want het
rookt aangenaam. Wordt de koollaag dikker dan 3 mm., schrap deze dan voorzichtig af tot 1 mm. Een te dikke koollaag kan scheuren in de kop veroorzaken. Een goede pijpenkrabber is hiervoor onmisbaar.
Dit zijn de 10 gulden regels voor zorgeloos pijproken. Neem ze ter harte en geniet met bedachtzame teugen...